Μία τεχνική ανίχνευσης υποβρυχίων στο βυθό της θάλασσας στηρίζεται στη μέτρηση των ανωμαλιών του μαγνητικού πεδίου της γής με ειδικούς ανιχνευτές που λέγονται ΜΑD (Magnetic Anomaly Detectors), που προκαλούνται απο αυτά όταν αυτά κινούνται στο βυθό. Χρησιμοποιώντας αυτή τη τεχνική, αεροπλάνα ή ελικόπτερα διαγράφουν περιοχές της επιφάνειας της θάλασσας σε σταθερό ύψος και μετρούν τη διαφορά της τιμής του μαγνητικού πεδίου της γής απο εκείνη που αναμενόταν χωρίς τη παρουσία υποβρυχίου. Το υποβρύχιο υποτίθεται ότι είναι κατασκευασμένο απο υλικά που να συνεισφέρουν στη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της γής αλλιώς θα είναι "αόρατο". Η Ελλάδα δεν διαθέτει αόρατο τέτοιο υποβρύχιο.
Οι ανιχνευτές για τους οποίους μιλάμε είναι στη πραγματικότητα ειδικά ευαίσθητα μαγνητόμετρα που μετρούν τις τιμές του μαγνητικού πεδίου στο ύψος του αεροπλάνου, όπως αυτό στη κορυφή του άρθρου, παράλληλα και εγκάρσια πρός τη κίνηση του (μπορείτε να διακρίνετε και τα τρία πηνία).
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ MAD ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Η Κασπία θάλασσα είναι μια περιοχή στην οποία έχουν γίνει πολλές γεωτρήσεις και για το λόγο αυτό την επέλεξα για να σας δείξω την εφαρμογή της μεθόδου που προανέφερα στην ανίχνευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα οποία σχετίζονται με τη συνήθη στα περισσότερα κοιτάσματα συγκέντρωση μαγνητικών οξειδίων στην περιοχή απο πάνω τους.
Στη συνέχεια, ακολουθούν δύο χάρτες.
Στον αριστερό χάρτη φαίνονται με λευκές διακεκομμένες γραμμές οι θέσεις των ΑΟΖ των χωρών της περιοχής ενώ με κίτρινες περιοχές που μοιάζουν με νησάκια, οι περιοχές στις οποίες ήδη έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αντλούνται απο εταιρείες.
Στο δεξιό χάρτη φαίνονται οι μαγνητικές ανωμαλίες που έχουν καταγραφεί στη περιοχή το 2007 (υπάρχουν και παλαιότερη χάρτες). Στις περιοχές του κόκκινου χρώματος οι μαγνητικές ανωμαλίες είναι μεγαλύτερες ενώ στις περιοχές του μπλέ χρώματος είναι οι μικρότερες. Σε πράσινους κύκλους είναι σημειωμένες οι περιοχές στις οποίες αναμένονται με μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η επιτυχία της μεθόδου είναι νομίζω προφανής.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Ο χάρτης που βλέπετε προήλθε απο μετρήσεις ΜΑD του 2007 και αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Oι μετρήσεις ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection Measurements) έγιναν απο αεροπλάνο και αφορούν την μέτρηση της μεταβολής του μαγνητικού πεδίου της γής απο την αναμενόμενη τιμή του λόγω της παρουσίας υλικών στο υπέδαφος της θάλασσας ή ακόμη και στην επιφάνεια της ξηράς τα οποία είναι μαγνητικά.
Παρατηρώντας τη φωτογραφία νομίζω ότι παίρνετε πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που έχετε και πιθανόν να διερωτάσθε "γιατί απο το 2007 τουλάχιστον η χώρα δεν έκανε τίποτα".
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ
Αν γίνονται γεωτρήσεις στην περιοχή της Πάτρας, τώρα ξέρετε το γιατί.
Η περιοχή μέχρι τη Χίο και την Ικαρία είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Το τόξο επίσης απο Πελοπόννησο μέχρι Νότια της Κρήτης έχει πολύ ενδιαφέρον.
Η περιοχή του Καστελόριζου, η περιοχή μπροστά απο την Αττάλεια, η περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Λίβανο και φυσικά το σύνολο των περιοχών νότια της Κύπρου είναι μεγάλου ενδιαφέροντος.
Μια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης έχει ενδιαφέρον να ερευνηθεί, όπως και περιοχές στην Ηπειρο, δυτικά της Θεσσαλονίκης και στη δυτική Θράκη.
Ενδιαφέρουσα για κοιτάσματα είναι η περιοχή στην ΑΟΖ της Αλβανίας πρός τη μεριά της Ιταλίας.
Μια πολύ πλούσια περιοχή, υποψήφια για κοιτάσματα υπάρχει και στην ΑΟΖ Κροατίας μέχρι των συνόρων της με το Μαυροβούνιο (τί ατυχής σύμπτωση…).
Στο Ισραήλ υπάρχει φυσικό αέριο στη περιοχή του Γκολάν
Η FYROM είναι τίγκα στο φυσικό αέριο ενώ αγοράζει απο τα ΕΛΠΕ του κ.Λάτση. Περίεργο.
Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα και αυτή τη στιγμή επιβάλλεται το γρηγορότερο η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της.
Δημοσίευση σχολίου