Κρήτη αξιοθέατα Φαράγγι του Ρίχτη - Crete attractions Richtis Gorge

Το Φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα κρατικό προστατευμένο πάρκο κοντά στα Έξω Μουλιανά της Σητείας, στην ανατολική Κρήτη που ξεκινάει από το παραδοσιακό χωριό των Έξω Μουλιανών, που βρίσκεται στην εθνική οδό μεταξύ του Αγίου Νικολάου και της Σητείας και καταλήγει στην απομονωμένη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά του χωριού Καλαβρός.
Το μονοπάτι της πεζοπορίας έχει μήκος περίπου 4 χλμ., μέτριας κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έως και μεγάλης κατά το χειμώνα δυσκολίας. Η πλούσια βλάστηση (κυρίως πλατάνια, άγρια ​​μούρα, τοπικά λουλούδια και βότανα) και η ζωή των ζώων (κυρίως τοπικά είδη πεταλούδων, μικρά ερπετά, πουλιά και μικρά θηλαστικά) μπορούν να παρατηρηθούν κατά μήκος της πορείας, καθώς και παλιές πέτρινες γέφυρες και νερόμυλοι πριν να καταλήξει στον καταρράκτη του Ρίχτη και την παραλία, καθιστώντας το μονοπάτι του φαραγγιού του Ρίχτη μία από τις πιο διαφοροποιημένες πεζοπορικές εμπειρίες στην Κρήτη.



Το Φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νομού Λασιθίου, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία. Το μονοπάτι που το διασχίζει ξεκινάει βορειοανατολικά από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στη βραχώδη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρός. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Το φαράγγι ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό, το οποίο αξιοποιείται από δεξαμενή. Συγκεντρώνει τα νερά του υψώματος Δρυμιάς(918μ) του όρους Ορνό μέσω δύο βασικών ρεμάτων, του Λαχανά και των Μέσα Μουλιανών, τα οποία συνενώνονται κοντά στην αρχή του μονοπάτιού.

Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε τρεις με τέσσερις ώρες με τα πόδια, ανάλογα το ρυθμό. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά, όπου κατά την ανταλλαγή τον πληθυσμών (Ελλάδας –Τουρκίας) λέγεται ότι οι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στη Σητεία για να φύγουν για την Τουρκία. Η διαδρομή συνεχίζεται σε ένα κατάφυτο τοπίο μέσα στο ποτάμι, που αποτελεί μια όαση δροσιάς στην Ανατολική Κρήτη. Τα πλατάνια, οι πικροδάφνες και οι φασκομηλιές είναι αμέτρητα, και οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά εναλλάσσονται συνέχεια. Εντυπωσιακή επίσης παρουσία – αποτύπωμα του παρελθόντος – είναι οι παλιοί νερόμυλοι που συναντά ο επισκέπτης στο διάβα του.




Το αποκορύφωμα όμως όλων είναι ο πανέμορφος καταρράκτης του Ρίχτη, ύψους 20μ, που σχηματίζει μια υπέροχη λιμνούλα στη βάση του και δίνει το όνομά του σε όλο το φαράγγι. Η λέξη ρίχτης σημαίνει «καταρράκτης» στο Κρητικό ιδίωμα και απαντάται σε πολλά τοπωνύμια της Κρήτης, τόσο αυτούσια, όσο και παραφθορά της (ρίκτης, ρέχτρα, ρεχτάρα, ρίχτρα, κ.α.). Ο καταρράκτης έχει νερό ακόμη και το καλοκαίρι και μπορεί κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του στη λιμνούλα του. Δίπλα έχει τοποθετηθεί παγκάκι, κάτω από τα πλατάνια, που κάνουν την ξεκούραση πραγματικά απολαυστική. Όμορφο επίλογο στην πορεία αποτελεί η έξοδος από το φαράγγι στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη, όπου υπάρχει μικρό δασύλλιο με αλμυρίκια, πέτρινα καθίσματα, τραπέζια, αλλά και μια πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό.

Η τραγική ιστορία: Λέγεται ότι κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών ,οι Χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους ,που προσπαθούσαν να φύγουν για την Τουρκία μέσω Σητείας. Συναντούμε παλιούς νερόμυλους, μικρούς καταρράκτες, κισσούς τυλιγμένους στα πλατάνια, πικροδάφνες, αρωματικά φυτά και αναρίθμητα τζιτζίκια. Στη διαδρομή μας συναντάμε τον καταρράκτη του Ρίχτη (15 μέτρα) , που καταλήγει σε μια υπέροχη μικρή λίμνη μου μπορούμε να βουτήξουμε στα καθαρά νερά της.

Το φαράγγι καταλήγει στην υπέροχη παραλία του Ρίχτη, στο Κρητικό πέλαγος.Resource:
Resourse:
https://www.cretanbeaches.com
https://www.youtube.com/watch?v=9UoTgWIji6s
https://www.youtube.com/watch?v=WN6wqbFB0Ac
https://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g189413-Activities-Crete.html

Κρήτη αξιοθέατα Φαράγγι του Ρίχτη - Crete attractions Richtis Gorge

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.