Το Φαράγγι της Σαμαριάς - Crete’s Samaria Gorge

Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στην Κρήτη, στο νομό Χανίων. Πρόκειται για το ομορφότερο και επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης. Είναι επίσης και το μεγαλύτερο με μήκος 18 χιλιόμετρα.
Ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1.227 μέτρα), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρούμελη στη νότια Κρήτη.

Φωτογραφία Lapplaender

Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσεκρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού.
Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962. Σκοπός ήταν να προστατευθούν στα 48.500 στρέμματα της έκτασης του τα σημαντικά και ιδιόμορφα στοιχεία που συνθέτουν την συναρπαστική φυσιογνωμία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Επίσης έχει βραβευθεί με το Εθνικό Δίπλωμα προστασίας της φύσης (1971) και έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καταφύγιο Άγριας Ζωής (1973).


Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι. Ακόμα εδώ ζει ο κρητικός ασβός ή άρκαλος, το κρητικό κουνάβι ή ζούριδα, ο κρητικός αγαθαποντικός, η κρητική νυφίτσα ή καλογιαννού κ.ά. Επίσης μπορεί κανείς να δει να πετούν όρνια και γυπαετοί-από τα πιο σπάνια και απειλούμενα πουλιά στην Ευρώπη. Πολύ πιθανόν ακόμα να δει σπιζαετούς και χρυσαετούς.

VIDEO Samaria Gorge walk

Αναφέρεται ότι υπάρχουν 450 είδη φυτών και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί ούτε ένα λουλούδι. Τα 70 περίπου από αυτά είναι ενδημικά είδη, όπως ο δίκταμος, ο έβενος, η αμπελιτσιά και η τραχεία Πεύκη η κρητική. Το βούπλευρο και η μυοσοτύς ζουν αποκλειστικά στο φαράγγι. Η ονοβρύς, το ελίχρυσο και το κεφαλάνθηρο είναι από τα πολύ σπάνια, που κινδυνεύουννα εξαφανιστούν.Μεγάλη είναι εδώ η ποικιλία των βιότοπων-περιοχών όπου ζουν, αναπαράγονται και εξελίσσονται οι μορφές της άγριας ζωής.Ο κάθε ένας έχει τις ιδιαιτερότητές του από άποψη γεωμορφολογίας, κλίματος, εδάφους, φυτών και ζώων: τα ορεινά λιβάδια, τα σπήλαια, τα δάση από σφαντάμια, από πεύκα ή από κυπαρίσσια, οι ορθοπλαγιές και οι πετροπλαγιές, οι πουρναρότοποι και οι φρυγανότοποι, τα τρεχούμενα νερά και οι όχθες τους, οι περιοχές με χαρουπιές, σχίνους και πικροδάφνες.

Φωτογραφία DAMFAST

Είναι απίστευτα γοητευτική η συνεχής τους εναλλαγή. Στους βιότοπους αυτούς συγκαταλέγονται και εκείνοι που δέχονται, πιο έντονα την ανθρώπινη επίδραση, όπως ο οικισμός της Σαμαριάς και τα σημεία γύρω από το κεντρικό μονοπάτι. Κάθε χρόνο περισσότεροι από τριακόσιες χιλιάδεςφυσιολάτρες από όλο τον κόσμο το διαβαίνουν. Είναι μια εμπειρία που κάθε επισκέπτης των Χανίων πρέπει να ζήσει. Η διάσχισή του διαρκεί 6 έως 8 ώρες και συνίσταται να γίνεται με οργανωμένες εκδρομές.

Φωτογραφία google maps

Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στην τοποθεσία Ξυλόσκαλο, που είναι και το υψηλότερο σημείο του οροπεδίου του Ομαλού. Από εκεί ξεκινά μια μαγευτική διαδρομή.Τα τοπία εναλλάσσονται και η φύση αποκαλύπτει το μεγαλείο της. Αιωνόβια κυπαρίσσια και τεράστια δένδρα, πηγές με κρυστάλλινο πόσιμο νερό, θεόρατοι βράχοι και πανύψηλα βουνά (2.000 μέτρα), μαγεύουν κάθε πεζοπόρο.

Φωτογραφία JuanJ

Στη μέση περίπου της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Σαμαριά, που σήμερα είναι ακατοίκητο. Κατά τη διάρκεια της ξεχωριστής αυτής διαδρομής υπάρχουν και πολλά στενώματα που ονομάζονται"πόρτες". Το στενότερο, γνωστό ως Σιδερόπορτα, έχει πλάτος τρία μέτρα και το κατακόρυφο ύψος των δύο πλευρών φτάνει μέχρι και τα 700 μέτρα.

Φωτογραφία Lapplaender

Τοπία άγρια και απειλητικά που όμως αξίζει να δεις. Το τέλος της διαδρομής καταλήγει σ’ έναν σε ένα ξερό χείμαρρο. Τότε το φαράγγι «ανοίγει» και φανερώνει ένα άλλο έρημο χωριό, την Αγία Ρούμελη. Εκεί, είναι και η έξοδος του φαραγγιού προς το Λιβυκό πέλαγος.

Φωτογραφία DAMFAST

Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την αρχή του οροπεδίου του Ομαλού φτάνετε στο Ξυλόσκαλο όπου τελειώνει ο δρόμος. Από το σημείο αυτο, αρχίζει η πεζοπορία. Μπροστά ορθώνεται επιβλητικά ο Γκίγκιλος και ψηλά στα δεξιά βρίσκεται η πηγή Λινοσέλλι, όπου η παράδοση αναφέρει ότι ο Δίας κατέβαινε συχνά και έπαιρνε το μπάνιο του!

VIDEO Samaria Gorge - A trip through the mountain
 
Εκεί που αρχίζει το μονοπάτι, σκαλοπάτια έχουν κοπεί στον βράχο για να κάνουν πιο εύκολο το πέρασμα. Στα παλιά χρόνια όμως χρησιμοποιούσαν μία σκάλα φτιαγμένη από κορμούς δένδρων η οποία έδωσε και το όνομα Ξυλόσκαλο στην τοποθεσία. Από εδώ το κατέβασμα σε περίπου 50 λεπτά θα σας φέρει στην πηγή Νερούτσικο και πιο κάτω στη «ρίζα της συκιάς» με το πολύ τρεχούμενο νερό. Σε 2 ώρες θα φτάσετε στον Αγιο Νικόλαο. Το μονόχωρο εκκλησάκι είναι καταπληκτικό στην απλότητά του και βρίσκεται ανάμεσα στα γιγάντια κυπαρίσσια. Εδώ υπάρχουν ευρήματα αρχαίου ιερού όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας και η Αρτεμις. Το αγριόροδο, ένα πανέμορφο αγριολούλουδο με κάτασπρα πέταλα, κίτρινους στήμονες και κόκκινο ύπερο, φυτρώνει εδώ. Το λουλούδι ήταν σύμβολο του αρχαίου γιατρού και ημίθεου Παίωνα.

Φωτογραφία Stefanakis foto

Στο Βρυσί θα ανεφοδιαστείτε με δροσερό νερό, ενώ χαμηλότερα στο παλιό χωριό της Σαμαριάς 7 χιλιόμετρα από το Ξυλόσκαλο και σε υψόμετρο 350 μ. θα πάρετε μία γεύση από άλλες εποχές.
Το χωριό είναι εγκαταλειμμένο αφού οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν από εδώ το 1965 όταν χαρακτηρίστηκε σαν εθνικός δρυμός η περιοχή.Τα επόμενα χιλιόμετρα οδηγούν στη θέση «Πέρδικα». Φθάνοντας στις «Πόρτες» το στένεμα του φαραγγιού είναι εντυπωσιακό με ελαχιστη απόσταση 3μ και κατακόρυφο ύψος 300μ !!

Φωτογραφία google maps

Στη συνέχεια θα βρείτε άλλο ένα αξιοπρόσεκτο σημείο στάσης στη θέση Χριστός, με νερό, καθίσματα και άφθονη σκιά. Περίπου 30 λεπτά από τις Πόρτες, και μόλις βγείτε από τα όρια του δρυμού, φτάνετε στην παλιά Αγία Ρουμέλη. Είκοσι λεπτά αργότερα φτάνετε στη γαλανή ακτή του Λιβυκού και στη Νέα Αγία Ρουμέλη, η οποία βρίσκεται πάνω στα λείψανα της Αρχαίας Τάρρας και σήμερα σφύζει από ζωή.

Φωτογραφία JuanJ

Συνολικά τα 16 χιλιόμετρα πεζοπορίας και τα 1.200 μέτρα υψομετρικής διαφοράς από το Ξυλόσκαλο έως τη θάλασσα, απαιτούν εξάωρο γεμάτο, ενώ το πλοιάριο από την Αγία Ρουμέλη οδηγεί προς τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια ή την Παλαιοχώρα



https://www.cretanbeaches.com https://www.cretanbeaches.com/
https://www.google.com/maps/
http://angieshappyday.blogspot.gr/2016/11/blog-post_804.html
http://docplayer.gr/
http://homouniversalisgr.blogspot.gr/2016/08/blog-post_80.html

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ ©COPYRIGHT
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! H ΟΜΑΔΑ ΚΡΗΤΗ365 https://kriti365.blogspot.gr/ https://krhth365.blogspot.gr/ ) δημοσιεύει άρθρα τηρώντας κατά γράμμα τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων,δημοσιεύοντας άρθρα για λόγους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ενημέρωσης και εκπαίδευσης (αρ.25) τόσο των μελών της ομάδας όσο και όλης της ανθρωπότητας , επίσης χρησιμοποιεί της παράθεσης σύντομων αποσπασμάτων άρθρων , βιβλίων , και συγγραμμάτων νομίμως δημοσιευμένων για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που τα παραθέτει και την κριτική της γνώμης των αναγνωστών και των blogger του ιστοτόπου μας υπό την προϋπόθεση ότι ΠΑΝΤΑ αναφέρεται η προέλευσή τους και ο δημιουργός και εκδότης τους (α.19) με ενεργό LINK και παραπέμπει στην αρχική πηγή δημοσίευσης. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , και τις και υπάγονται στις εξαιρέσεις του Ν.2121/1993
Επίσης ΠΡΟΣΕΧΟΜΕ ΠΑΝΤΑ να δημοσιεύομε άρθρα χρησιμοποιώντας σαν πηγές ιστοσελίδες , άρθρα , βιβλία , Video, και έντυπα που οι κάτοχοι τους ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ την αναδημοσίευση του περιεχομένου τους , ΠΑΡΟΛΑ αυτά αν κάποιος κάτοχος πνευματικά προστατευμένου Creative Commons περιεχομένου εντοπίσει τμήμα του έργου του στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ μαζί μας για να το ΔΙΑΓΡΑΨΟΜΕ ΑΜΕΣΟΣ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ( π.χ να προλογίσει το περιεχόμενο και ο ΕΝΕΡΓΟΣ σύνδεσμος να παραπέμπει σε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για την αγορά των βιβλίου του ) .

Το Φαράγγι της Σαμαριάς - Crete’s Samaria Gorge

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.